fb pixel

De juiste waarde van je woning weten? Dit zijn alle voordelen van een waardebepaling.

12-09-2018

Bij de verkoop van je woning is de prijs zowat het allerbelangrijkste. Of je de woning nu zelf verkoopt of via een makelaar, een correcte prijs is essentieel om de juiste kopers aan te spreken.

Daarnaast geeft het een goed beeld van de verkoopwaarde en de prijsklasse waarin je een nieuwe woning kunt zoeken.

Om vast te stellen wat de juiste verkoopwaarde is, kun je beroep doen op een waardebepaling. Hierbij schat een expert de waarde van je woning, rekening houdend met een aantal belangrijke aspecten.

Huidige vastgoedmarkt

Woningen worden vaak te duur of te goedkoop verkocht. Een leek kan de waarde van het huis wel schatten, maar kent de huidige vastgoedmarktniet goed genoeg.

Om een correcte schatting te maken is een expert nodig, iemand die de vastgoedmarkt op de voet volgt, maar ook de regio door en door kent.

Kritische kijk op de woning

Als eigenaar zie je vaak de knelpunten van je eigen woning niet. Een kritische of neutrale kijk van een makelaar is in dit geval een meerwaarde.

Een makelaar bekijkt een woning door de ogen van een potentiële koper en kan duidelijk communiceren wat kandidaat kopers zouden opmerken.

Wel of geen aanpassingen

Soms lijkt het een goed idee om nog werken uit te voeren aan een woning met het oog op een hogere verkoopprijs. Denk maar aan:

 • Opnieuw verven van enkele kamers
 • Het plaatsen van een nieuwe badkamer of keuken
 • Energiebesparende werken zoals isoleren van het dak
 • ...

Maar niet alle werken leveren de meerwaarde op die je misschien verwacht. Een makelaar heeft daar een goed zicht op en kan je hieromtrent adviseren:

 • Zou je bepaalde renovaties wel of niet nog uitvoeren?
 • Brengen bepaalde milieuvriendelijke voorzieningen een meerwaarde op?

De leeftijd van de woning wordt hierbij ook altijd in rekening genomen.

Resultaat van een waardebepaling

Het resultaat van een waardebepaling is een uitgebreid en volledig schattingsverslag. In dit verslag vind je een correct en gratis advies over de realistische verkoopprijs.

Daarnaast krijg je een realistisch beeld van de verkooptermijn.

Hoe gaat een waardebepaling in zijn werk?

Je woning laten schatten door een van onze makelaars is volledig gratis en vrijblijvend. Een eerste afspraak heeft als doel om zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Of je nu effectief van plan bent om te verkopen, uit nieuwsgierigheid of voor grote verbouwingen staat. Dit gebeurt door een samenkomst met de eigenaars in de desbetreffende woning.

Voor dit gesprek kun je als eigenaar al enkele zaken voorbereiden:

 • Plannen van de woning;
 • Bouwjaar;
 • Kadastraal inkomen;
 • Laatste verbouwingen;
 • Eventueel EPC.

Na dit bezoek, van gemiddeld 1,5 uur, wordt een volledig schattingsverslag uitgewerkt door de makelaar. Deze verifieert de bouwvoorschriften en eventuele verkavelings- of uitbreidingsmogelijkheden bij de gemeente. Het volledige verslag wordt vervolgens geheel vrijblijvend en kosteloos toegelicht.

Was deze informatie relevant en heb je interesse in een gratis waardebepaling? Contacteer een van onze makelaars in jouw regio!