De Boer en Partners | Nieuws | Verplichte renovatie bij...
Steeds meer Vlamingen die een huis kopen, worden geconfronteerd met de noodzaak tot verplichte renovatie. Een groot deel van deze aankopen gebeurt met een hypothecaire lening. Maar hoe financiert men de verplichte verbouwing?
Verplichte energierenovatie
In Vlaanderen is het verplicht om woningen met een slecht energielabel (E of F) binnen vijf jaar energetisch te renoveren tot minstens label D. Dit kan via verschillende financieringsopties:
Hypothecaire lening
Een hypothecaire lening is de meest gebruikelijke manier om zowel de aankoop van een woning als de bijbehorende verbouwing te financieren. Bij de aanvraag dient aangegeven te worden dat een grote renovatie gepland is, inclusief een kostenraming van een architect om de realistische en noodzakelijke kosten te verifiëren. De looptijd van een hypothecaire lening varieert meestal tussen de 10 en 25 jaar, met mogelijkheden voor kortere of langere termijnen bij sommige banken. Na de verkoopakte begint de afbetaling.
Tijdens de periode tussen de verkoopovereenkomst en de eigendomsoverdracht kunnen renovatiewerken al gemaakt worden. Deze kosten kunnen later in de lening worden ingebracht en teruggevorderd van de bank, op voorwaarde dat de benodigde vergunningen verkregen zijn.
Alternatieve financieringsopties
Naast de hypothecaire lening zijn er nog andere manieren om de renovatie te financieren:
- Consumentenkrediet: Een kortlopend krediet (maximaal 10 jaar) met vaak hogere rente, het is geschikt voor kleinere renovatiewerken of als aanvulling op een hypothecaire lening.
- Mijn verbouw lening: Een lening van de Vlaamse overheid tot 60.000 euro, gericht op woningkwaliteit en energieprestatie, beschikbaar voor specifieke doelgroepen. Denk hierbij aan eigenaar-bewoners uit lagere inkomenscategorieën en particuliere verhuurders.
- Renovatiekrediet met rentesubsidie: Voor renovaties aan woningen met een slecht energielabel die binnen vijf jaar energetisch renoveren. Het gaat hierbij om leningen tot 60.000 euro met een rentekorting van 2 tot 3,5 procentpunten, afhankelijk van de situatie en renovatiegraad. Dit krediet moet samen met de hypothecaire lening worden aangevraagd en heeft een looptijd van maximaal 20 jaar.
Tips en overwegingen
- Vergunningen: Soms is een vergunning nodig voor de verbouwing. Banken betalen de kosten vaak pas terug zodra de vergunning is verkregen.
- Risico's: Banken adviseren om betalingen voor werkzaamheden pas te doen na het verlijden van de akte om eigendomsrisico's te vermijden.
- Facturen en uitbetalingen: Verschillende banken bieden mogelijkheden om betaalde facturen te recupereren zodra het krediet actief is.
Bij het bepalen van de beste financieringsoptie is het raadzaam om advies in te winnen bij uw bank of een financieel adviseur. Uiteraard staan wij ook altijd klaar om u te adviseren. Stuur een mail en wij nemen zo snel mogelijk contact op met u op.
Wij schatten de waarde van uw eigendom
Bent u geïnspireerd door onze unieke manier van werken? Benieuwd naar de waarde van uw eigendom? Of heeft u plannen om nu, of in de nabije toekomst uw eigendom te verkopen?
Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende schatting aan.