De Boer en Partners | Nieuws | Een tweede verblijf in Be...

Een tweede verblijf in België: hier moet je op letten

Vastgoedweetjes
26 februari 2023

Denkt u eraan om een tweede verblijf in eigen land aan te schaffen? Hieronder lees je waar je allemaal op moet letten! 

Tweede verblijf: de voordelen

Een tweede verblijf doet perfect dienst als vakantiewoning. Heb je een vrij weekend, of werk je graag op een rustige locatie als digital nomad? Een tweede woning ligt altijd binnen handbereik als je er eventjes tussenuit wil.

Je tweede verblijft hoeft ook niet per se in de idyllische Ardennen of aan de kust te liggen. Grootsteden zijn ideaal als plek voor je tweede woning als je studerende kinderen hebt. De kosten van een kot lopen al snel op en een verblijf in het stadscentrum is een slimme investering die echt rendeert.

Wil je een tweede woning kopen om het te verhuren? Met die inkomsten betaal je je vastoedlening af zonder maximale financiële inspanningen. Handig als appeltje voor de dorst voor je pensioen of als gift voor je (klein)kinderen.

Hoe wordt een tweede verblijf belast?

 1. Onroerende voorheffing
  Ongeacht of het om je eerste of tweede woning gaat, betaal je op vastgoed in België een onroerende voorheffing. Dit bedrag hangt af van het geïndexeerd kadastraal inkomen (ki) van je onroerend goed. In het Vlaams Gewest bestaand deze som uit drie delen:

  • een basisheffing voor het Vlaams Gewest;
  • opcentiemen voor de provincies;
  • opcentiemen voor de gemeenten.

De basisheffing is het basistarief van 3,97 procent voor gebouwen, vermenigvuldigd met het ki. De opcentiemen hangt af van de provincies en gemeenten, waardoor het belastingtarief van plaats tot plaats verschilt. In het Waals en Brussel Gewest geldt een basisheffting van 1,25 en de opcentiemen voor de provincie en gemeente.
In het algemeen zien we ook daat heel wat steden en gemeenten een bijkomende provinciale belasting of forfaitaire milieubelasting innen.

2. Tweedeverblijfstaks

Kijk ook naar de tweedeverblijfstaks als je een tweede verblijf koopt. Die wordt aangerekend als je in een andere stad of gemeente je domicilie hebt.

De taks is afhankelijk van gemeente tot gemeente, maar ook van:

 • de locatie: sommmige kustgemeenten belasten je tweede verblijf meer als het aan de dijk ligt;
 • het type pand: er zijn ook gemeenten die het onderscheid maken tussen studio's, appartementen en woning.

  Heb je een tweede verblijf aan zee? Dan betaal je 129 euro extra forfaitaire belasting aan de provincie West-Vlaanderen. 

3. Personenbelasting

Ben je eigenaar? Dan moet je je tweede verblijf aangeven in je jaarlijkse belastingaangifte. 

Gebruik je het zelf of verhuur je het aan een particulier voor privédoeleinden? Dan geef je bij je belastingaangifte het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen aan. Dan geef je bij je belastingaangifte het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen aan. De fiscus indexeert dit bedrag en verhoogt het met 40 procent. Een voordeel is dat je eventuele betaalde intresten voor de financiering van je tweede verblijf in mindering kan brengen.

Op zoek naar een tweede verblijf op Belgische bodem? Contacteer onze vastgoedexperts voor meer informatie of advies of maat.