De Boer en Partners | Nieuws | Hypotheekoverdracht bij v...

Hypotheekoverdracht bij verkoop van uw oude huis: hoe zit dat?

Vastgoedweetjes
08 november 2021
Uw oude woning voor een nieuwe omruilen? Dan is het misschien voordeliger om een hypotheekoverdracht te overwegen. Lees er hier alles over!

Bent u klaar om uw oude woning in te ruilen voor een nieuw pand? Dan is het perfect mogelijk om uw huidige lening te behouden en in te zetten op een hypotheekoverdracht of pandwissel. Hoewel er enkele aandachtspunten aan verbonden zijn, komt dit vaak erg voordelig uit. 

Een hypotheekoverdracht of pandwissel: wat is het?

Stel: u bent toe aan een nieuwe woning. Dan kan het na het bezoeken van enkele banken blijken dat uw huidige lening betere voorwaarden heeft dan een nieuwe lening. Goed nieuws: u kunt er namelijk voor kiezen om uw huidige lening te behouden!

Bij een pandwissel zal de hypotheek op uw oude woning dus worden geschrapt en zal de hypotheek van uw nieuwe woning borg staan voor uw oorspronkelijke lening. Dat wil zeggen dat uw lening en schuldsaldoverzekering netjes blijven doorlopen, zonder gevolgen of kleine lettertjes.

Hoe wordt een hypotheekoverdracht geregeld?

Wanneer u wilt kiezen voor een hypotheekoverdracht moet u aankloppen bij een notaris. Die zorgt ervoor dat de hypotheek van uw oude woning wordt overgedragen naar uw nieuwe pand.

Een pandwissel wordt gesloten tussen de kredietnemer of koper, de kredietgever of financiële instelling en eventueel ook een derde kredietverstrekker.

Alle akten moeten op dezelfde dag worden opgesteld, namelijk:

●    de akte voor verkoop van uw oud pand;
●    de akte van aankoop van uw nieuwe woning;
●    de hypotheekoverdracht.
 

Wat zijn de voordelen van een hypotheekoverdracht?

Wanneer u een hypotheekoverdracht overweegt, is dat uiteraard om de voordelige tarieven en voorwaarden van uw huidige lening te behouden. 

Maar er zijn nog andere voordelen aan verbonden:

-    De levensverzekering of schuldsaldoverzekering (SSV) blijft behouden, zonder wijziging van de voorwaarden. 
-    U bent geen registratierechten verschuldigd op het aanpassen van uw huidige lening, maar u dient wel €75 aparte registratiekosten te betalen. 
-    U hoeft geen wederbeleggingsvergoeding te betalen: de drie maanden rente op vervroegd terugbetaald kapitaal kunt u dus gewoon laten vallen.
-    Voor aktes van voor 1 januari 2020 blijft de voordelige woonbonus gewoon doorlopen. 
-    Bij een pandwissel zijn de dossierkosten lager dan bij het aanvragen van een nieuwe lening. 

Welke aandachtspunten zijn er voor een hypotheekoverdracht?

Hoewel een hypotheekoverdracht of pandwissel tal van voordelen met zich meebrengt, is het toch essentieel om steeds bedachtzaam en niet overhaast te werk te gaan. Een hypotheekoverdracht is namelijk niet volledig kosteloos.

Zo betaal je nog steeds €75 registratierechten, zoals hierboven vermeld, en zullen er ook extra notariskosten aan een pandwissel verbonden zijn. Dit zijn bijvoorbeeld de aktekosten voor het opheffen van uw huidige lening. 

Het is ook belangrijk om weten dat wanneer u een hoger bedrag betaalt voor uw nieuwe woning, de kans bestaat dat u een nieuw woningkrediet moet aangaan en dat brengt ook extra kosten, zoals een hypothecaire waarborg, met zich mee. 

Wilt u graag meer informatie over een hypotheekoverdracht of pandwissel? Contacteer onze vastgoedexperts voor vrijblijvend advies op maat!