De Boer en Partners | Nieuws | 6% btw op heropbouw

6% btw op heropbouw

Vastgoedweetjes
02 februari 2021
De btw voor heropbouw zakt vanaf januari 2021 tot 6%. Hoe en wat dat betekent? Lees het hier!

De sloop- en heropbouwkosten na aankoop van een bestaande woning worden aanzienlijk lager. Ook bij aankoop van een nieuwbouwappartement of - woning kun je in aanmerking komen voor het aangepaste btw-tarief van 6%. De belasting op de aankoop van dergelijke woningen en appartementen bedroeg tot voor kort in bijna heel België 21% , maar vanaf januari 2021 is dit cijfer teruggeschroefd naar 6%. 

Btw op heropbouw en renovatie woning

Tot eind december betaalde je nog 21% belasting op de kosten van sloop- en heropbouwwerken, en dat in bijna het hele land. Enkel in een aantal steden in België kon men al een tijdje genieten van de 6% btw die ook bij renovatie gehanteerd wordt. In Vlaanderen geldt dit o.a. voor: Antwerpen, Brugge, Mechelen en Oostende.

Vanaf 1 januari 2021 kan je in heel België van hetzelfde voordelig tarief genieten bij sloop en heropbouw. Je zal dus niet alleen bij renovatie 6% btw betalen, maar ook de btw voor heropbouw en sloop bedraagt sinds januari 2021 slechts 6%. Let op: De regel stelt wel dat de woning in kwestie gedurende 5 jaar gebruikt moet worden als hoofdverblijfplaats. De bewoonbare oppervlakte mag ook maximaal 200 m² bedragen.

  • De nieuwe regeling is van toepassing tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022
  • Voor projecten gestart vóór 1 januari 2021, maar gefactureerd na deze datum, moet de verklaring opgemaakt en ingediend worden voor 31 maart 2021
  • Voor projecten waarvan de omgevingsvergunning ingediend wordt na 1 juli 2022, kan slechts 25% van het totale bedrag worden onderworpen aan het verlaagde tarief.
    Wanneer men kan aantonen dat het vóór eind 2022 gefactureerde bedrag overeenstemt met de werkelijke verrichte handelingen van afbraak en heropbouw, dan kan het verlaagde tarief nog wel worden aanvaard.

Particulieren én professionele bouwheren

Deze regel is niet alleen van toepassing op particulieren die een huis kopen, slopen en heropbouwen. Ook professionele bouwheren die een reeks panden kopen met het doel op renovatie, sloop of herbouw genieten van het voordelig belastingtarief. Dit betekent voor kopers van een nieuwbouwwoning of- appartement een besparing van tienduizenden euro's door het wegvallen van 15% btw. Ook hier blijven de volgende regels gelden:

  • de koper, als zijnde natuurlijk persoon, zal er minimaal 5 jaar wonen;
  • de bewoonbare oppervlakte mag maximaal 200 m² bedragen;
  • de koper mag geen eigenaar zijn van ander vastgoed; met uitzondering als je mede-eigenaar bent (blote eigenaar of vruchtgebruik) van een woning die je uit een erfenis hebt verkregen;
  • verhuurders, tweedeverblijvers en vennootschappen genieten niet van dit voordeel.

Kun jij niet wachten om aan je eigen project te beginnen of  ben je geïnteresseerd in een nieuwbouwappartement? Bekijk dan ons huidige aanbod, en laat je dromen uitkomen.

Wens je meer informatie over de tijdelijke toepassing van het verlaagde btw-tarief? Stuur dan een mailtje naar advies@deboerenpartners en één van onze makelaars zal direct contact opnemen.