fb pixel

EPC verplicht voor kleine, niet-residentiële gebouwen vanaf 2020

19-12-2019

Zoals u wellicht al weet, is het EPC (energieprestatiecertificaat) al meer dan tien jaar verplicht bij de verkoop en verhuur van residentiële gebouwen zoals woningen, appartementen en studio’s. Recent werd bekend gemaakt dat dergelijk certificaat ook voor gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw verplicht wordt.

En vanaf 2020 zal ook bij de verkoop of verhuur voor kleine, niet-residentiële gebouwen zo'n certificaat beschikbaar moeten zijn.

Wat is een niet-residentieel gebouw? 

Niet-residentiële gebouwen zijn handelsruimtes, restaurants, brasseries, kantoren, praktijken, B&B's,.... Voor dit type gebouwen/wooneenheden zal vanaf 2020 een EPC verplicht zijn.

Uitzonderingen

Voor bepaalde gebouwen hoeft u geen EPC te laten opmaken:

  • Gebouwen waarvoor al een geldig EPC bij de bouw beschikbaar is (nieuwbouw)
  • Alleenstaande, niet-residentiële gebouwen met een bruikbare oppervlakte die kleiner is dan 50 m²
  • Industriële gebouwen zoals productiehallen
  • Stallen, serres en werkplaatsen van een landbouwbedrijf

Er zijn ook nog enkele extra uitzonderingen (die weliswaar minder vaak voorkomen):

Wanneer is het EPC voor kleine niet-residentiële eenheden verplicht?

  • In het gebouw wordt niet gewoond, denk aan kantoren, handelsruimten en restaurants
  • Het niet-residentiële gebouw of deel van het gebouw heeft een oppervlakte van maximaal 500 m²
  • Wanneer er meerdere niet-residentiële eenheden in het gebouw aanwezig zijn, mag de totale oppervlakte niet groter zijn dan 1.000 m². Bijvoorbeeld:

De ruimte van een gelijkvloers kantoor is 150 m², en in het gebouw zijn er nog 4 verdiepingen van 150 m² aanwezig. De totale oppervlakte bedraagt dan 750 m² en dit is kleiner dan 1000 m². Er dient dus een EPC voor kleine niet-residentiële gebouwen aanwezig te zijn.

Het EPC zal gepubliceerd moeten worden op alle sites waar er geadverteerd wordt met het niet-residentiële gebouw of gebouwdeel. Het EPC geeft namelijk inzicht in de energieprestatie van een gebouw. Het geeft informatie over hoe de gevels, daken en vloeren geïsoleerd zijn. Bovendien geeft het ook aan welke beglazing, verlichting en installaties voor ventilatie, verwarming, koeling en hernieuwbare energie geplaatst zijn.

Wat staat er op zo'n EPC?

Label en energiescore
Het bevat een label, zoals het EPC voor bestaande woongebouwen, van A+ (zeer energiezuinig) tot F (zeer energieverslindend).

Aanbevelingen
Er worden aanbevelingen gedaan om te komen tot een energiezuinige renovatie, in tegenstelling tot het EPC voor woningen worden geen prijsindicaties berekend voor de aanbevelingen. Een voorbeeld van zo'n aanbeveling is de plaatsing van isolerende beglazing.

Wie maakt het EPC op?

Een erkende energiedeskundige type A zal het EPC opmaken en bezorgt deze aan de eigenaar, welke verplicht is een kopie aan de huurder te geven. Bij het verlijden van de authentieke akte wordt het originele EPC aan de koper overdragen.

Boete wanneer er geen EPC aanwezig is

De eigenaar van het gebouw krijgt een boete van €500 tot €5.000 wanneer er bij een controle blijkt dat er geen EPC beschikbaar is. De notaris dient op het moment van het verlijden van de akte namelijk aan het Vlaams Energieagentschap door te geven of er een EPC aanwezig is.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Aarzel dan niet en neem contact met ons op via advies@deboerenpartners.be