fb pixel

Ik verkoop mijn woning: wat gebeurt er met mijn zonnepanelen?

23-07-2019

Wanneer je op het punt staat om je woning te verkopen, dan zijn er een heleboel zaken waarmee je rekening dient te houden. Denk maar aan de keuring van je elektriciteit, de voorziening van een asbestcertificaat, de aanvraag van een EPC-attest, enz...

Ook de verkoop of het behoud van zonnepanelen staan bij veel mensen tegenwoordig op dit lijstje.

Heb jij enkele jaren geleden zonnepanelen gekocht en twijfel je eraan of je jouw zonnepanelen best mee verkoopt met je woning of behoudt? Lees dan zeker verder!

De voordelen van zonnepanelen aan je woning

Sinds 2012 is het aantal huizen met zonnepanelen explosief gestegen. Maar hoe rendabel zijn zonnepanelen anno 2019?

Hoewel de subsidies van de overheid afnemen, blijven zonnepanelen een interessante investering. Zo zijn ze een stuk gunstiger geworden in aankoopprijs en zorgen ze voor een degelijk rendement op je energiefactuur. 

Via de app van de Vlaamse Overheid kan je zelf de terugverdientijd of de winst op je zonnepanelen berekenen.

Hoe rendabel zonnepanelen zijn, is afhankelijk van verschillende factoren:

  • De helling van het dak van jouw woning;
  • De ouderdom van de zonnepanelen;
  • Het aantal zonnepanelen dat je hebt laten plaatsen;
  • De oriëntatie van je zonnepanelen.

Zonnepanelen Close up

Wat gebeurt er met mijn zonnepanelen wanneer ik wil verkopen?

Wanneer je hebt beslist om je huis te verkopen, heb je als verkoper drie opties:

  1. Huis verkopen inclusief zonnepanelen
  2. Huis verkopen exclusief zonnepanelen
  3. Huis verkopen en zonnepanelen meenemen naar de nieuwe woning

Het verhuizen van je volledige installatie (inclusief certificaten) blijkt nadelig. De kosten van een verplaatsing van zonnepanelen lopen al snel hoog op en dan spreken we nog niet over andere zaken, zoals:

  • De eventuele schade aan je dak;
  • De afmetingen van het dak van je nieuwe woning;
  • De timing: moet je tijdelijke stockage voorzien?

Ik wil mijn huis verkopen inclusief zonnepanelen

Doordat kopers meer en meer belang hechten aan het EPC en de duurzaamheid van een woning, brengen zonnepanelen extra verkoopargumenten met zich mee op de huidige vastgoedmarkt.

Hiernaast is ook een lager energiefactuur een aantrekkelijke meerwaarde. De financiële gevolgen hebben dus zowel betrekking op de eigenaar (een hogere verkoopprijs) als op de potentiële koper (een lager energiefactuur).

Naast de zonnepanelen zelf, zullen ook de groenestroomcertificaten overgaan naar de nieuwe eigenaar. Wat de waarde van groenestroomcertificaten nu en in de toekomst zal zijn, is echter niet te voorspellen. Dit maakt van de waardebepaling van zonnepanelen een complexe opdracht.

Bij overname van zonnepanelen en energieoverdracht licht je steeds Fluvius in. Zij hebben een formulier opgesteld om de 'Melding van de verandering van eigenaar van zonnepanelen (met een vermogen ≤10kW)' door te geven. 

Via dit formulier deel je mee aan VREG dat je bestaande installatie van zonnepanelen in haar geheel wordt overgedragen en dat de groenestroomcertificaten aan de nieuwe eigenaar mogen worden uitbetaald.

Ik wil mijn huis verkopen exclusief zonnepanelen

De koper koopt de woning, maar de zonnepanelen blijven eigendom van de verkoper. Het grote voordeel is dat de verkoper zijn groenestroomcertificaten behoudt

Hiervoor is wel een schriftelijke overeenkomst nodig om toekomstige discussies te vermijden:

  • In welke mate is de verkoper verantwoordelijk voor het onderhoud van de zonnepanelen?
  • Tegen welke eventuele kost mag de nieuwe eigenaar genieten van groene elektriciteit?

Zonnepanelen in Turnhout

De digitale meter: heeft dit invloed op het rendement van mijn zonnepanelen?

Vanaf deze maand worden de eerste digitale meters geplaatst. Meterstanden noteren en doorgeven is dankzij deze meter verleden tijd: dit wordt rechtstreeks naar je netwerkbeheerder gecommuniceerd. 

De komst van een digitale meter betekent echter ook het einde van een terugdraaiende teller. Volgens netwerkbeheerders zal dit het rendement van je zonnepanelen niet aantasten, maar dat is momenteel nog niet duidelijk. Het Grondwettelijk Hof beslist over de uiteindelijke uitkomst. Tot eind 2020 behoud je als eigenaar van zonnepanelen alvast het recht op het huidige prosumententarief

Benieuwd wat dit concreet voor jou betekent? Simuleer hier de gevolgen van de digitale meter voor jouw situatie als eigenaar van zonnepanelen.

Heb je nog vragen bij het lezen van dit artikel? Aarzel dan niet om ons te contacteren via advies@deboerenpartners.be.