fb pixel

Je tuin zomerklaar maken? Tijd voor een tuinonderhoud!

08-03-2019

De lente is officieel in het land! En dat betekent ook dat het seizoen van de barbecues, de lange avonden in de tuin en het eindeloos zwemplezier bijna weer van start gaat.

Ben jij van plan om tijdens de lente een groot tuinonderhoud te houden zodat je tuin tegen de zomer helemaal klaar is voor familie en vrienden?

Met deze vijf tips helpen we je graag op weg!

1. Start je tuinonderhoud met een grondige poetsbeurt

Na de winter en de herfst ziet je tuin er allesbehalve klaar uit voor de zomer. Je tuinmeubels zien er vies uit, je hebt dode planten en bloemen in je tuin staan, het gras ziet er afgeleefd uit, ... Daarnaast hebben afgevallen bladeren de grond in de winter beschermd, maar mag deze beschermlaag nu echt wel weg.

Immers, hoe sneller je je tuinonderhoud begint, hoe meer kans op een succesvolle bloei in de lente.

Hieronder enkele zaken die je zeker onder handen dient te nemen:

  • Nummer één op de to-do lijst van je tuinonderhoud is het gras. De geur van vers gemaaid gras brengt je gegarandeerd tot rust.
  • Maak verder schoon schip met struiken en bloemen door dode takken en knoppen te verwijderen. Door je struik of haag te snoeien, kan ze op de juiste wijze volgroeien. Snoeien doe je best tot 10 à 15 centimeter van de stam. Lees hier meer over het snoeien van struiken en hagen.
  • Ten slotte kan je de omheining een nieuwe verflaag geven en je tuintegels opschuren.

Beter een goede buur dan een verre vriend! Kijk eens of je een hogedrukreiniger kan lenen voor je grote tuinonderhoud. De kracht van het water spoelt al het vuil van tegels en bestrating weg.

Om nog een cliché spreekwoord boven te halen: onkruid vergaat niet, behalve als wij er een stokje voor steken! Verwijder ongewenst onkruid om de tuin helemaal klaar te maken voor het zomerseizoen.

2. Schenk de nodige aandacht aan je tuingereedschap

Bij een tuinonderhoud hoort natuurlijk ook een onderhoud van je gereedschap!

  • reinig het gereedschap met water en zeep;
  • gebruik onderhouds- of minerale olie op houten handgrepen om verplsintering te voorkomen.

Om het meeste uit je gereedschap te halen, knap je deze best op volgende momenten op:

  • elke lente en herfst;
  • telkens wanneer je gereedschap zeer vuil is.

3. Tijd om je groene vingers boven te halen

Wanneer tuin, gras en gereedschappen klaar zijn om te planten, haal jij voor jouw groot tuinonderhoud je groene vingers boven!

Tuingras

Het gras van je tuin kan je verticuteren. Dit is enkel nodig wanneer er te veel mos of vilt ontstaan is. In de meeste gevallen hoef je niet jaarlijks bij je tuinonderhoud de verticuteermachine boven te halen!

Begin april kan je het gazon bemesten, idealiter vlak voor een regenbui. Daarvoor gebruik je het best organische meststoffen en kalk in korrelvorm.

Zaaien en planten

Je tuin zomerklaar maken, betekent ook gras inzaaien en bloembollen planten. Lelies, begonia's en gladiolen kan je in de volle grond planten. Tulpen, narcissen en viooltjes plant je in bloempotten of bloembakken.

Houd je van struiken? Dan is nu het moment aangebroken om haagplanten zoals beuk of liguster aan te planten. Vergeet ook niet om je bloemen en struiken voldoende te bemesten.

Vijvers en zwembaden in de tuin

De lente is het ideale seizoen om waterpartijen en vijvers schoon te maken. Let wel, maak je vijvers tijdens je tuinonderhoud niet te proper, zodat oudere vissen hun eitjes kunnen leggen en jonge diertjes zich nog kunnen nestelen.

Daarnaast wil je natuurlijk ook van je zwembad genieten, wanneer de zon komt vertoeven in ons land.

Hieronder enkele poetstips voor je zwembad:

  • Reinig de rand, het zwembadrolluik, ...
  • Verwijder bladeren en reinig het zwembad met een stofzuiger.
  • Voeg vlokkingsmiddelen toe en backwash de zwembadfilter.
  • Neem een frisse lenteduik!

Tuinmeubelen

Om je tuin volledig klaar te maken voor de zomer, haal je best ook de tuinmeubelen weer van onder het stof vandaan. Daarnaast behandel je best jaarlijks je tuinmeubelen voor een lange levensduur.

Je kan hen bij voorkeur ook opfleuren met een nieuw kleurtje.

Om nog meer sfeer te creëren kan je tuinlichtjes, waterbestendige posters of vrolijke bloempotten aan de schutting hangen.

4. Denk ecologisch, kies voor een moestuin!

Wat onzeker over je groene vingers? No worries, wij hebben een basispakket samengesteld:

  • Begin met eenvoudige groenten zoals snijsla, tuinkers, bonen, courgette, rode biet en radijzen.
  • Kies een zonnige plek: zuid of zuidwesten. Enkel aardbeien en rode biet kunnen wat schaduw verdragen, net zoals de tuinkruiden kervel, pepermunt en tuinkers.
  • Bemest je moestuin met compost, wat trouwens alle goede eigenschappen van organische meststoffen heeft. Dit doe je om de bodemstructuur te verbeteren en om voedingsstoffen toe te voegen.
  • Tuinier ecologisch. Kunstmest is overbodig wanneer je in het juiste seizoen teelt en groenten kiest die geschikt zijn voor bodem en het klimaat in je tuin.

Nog niet overtuigd? Na een lange werkdag, kan je heerlijk genieten in de buitenlucht van je eigen moestuin. Het vertroetelen van je radijsjes, oogsten van zelfgekweekte sla, ... niets is efficiënter om je hoofd leeg te maken! Ook het eten van je eigen verse courgetten zal veel beter smaken.

5. Je tuin is zomerklaar

Of toch niet helemaal... Hier volgen nog 25 tips omtrent welke zaken je nog in orde moet brengen om je tuin zomerklaar te maken!

Mopje, na al deze inspanningen ga je met een glaasje wijn en borrelhapjes in de tuin genieten van die heerlijke zonnestralen!

PS: De tuin nog wel onderhouden, hé! Hij is nu zo gezellig!