De Boer en Partners | Nieuws | Warmtepompen: Milieuvrien...

Warmtepompen: Milieuvriendelijk én toekomstgericht

Investeren
21 January 2025
Warmtepompen worden steeds vaker genoemd als dé oplossing voor een duurzame verwarmingsoplossing. Ze zijn milieuvriendelijk, energiezuinig en verhogen de waarde van een woning. Toch is de overstap voor veel mensen nog geen vanzelfsprekendheid. Vooral de prijs vormt een drempel, maar veranderingen in beleid kunnen dit snel veranderen.

Warmtepompen en de Vlaamse woningmarkt
Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) onderzocht samen met experts van VITO de geschiktheid van Vlaamse woningen voor warmtepompen. De resultaten zijn hoopgevend:

  • 35% van de eengezinswoningen kan zonder grote aanpassingen een warmtepomp installeren.
  • Nog eens 35% van de eengezinswoningen is geschikt voor een hybride warmtepomp, die de bestaande gasketel combineert met een warmtepomp.
  • 66% van de appartementen blijkt al klaar om over te schakelen op een warmtepomp.

Om de consument te helpen, lanceerde VEKA de online tool ‘Warmtepompklaar’. Deze tool geeft via een korte vragenlijst inzicht in de geschiktheid van een woning en toont ook de potentiële kosten en verbeteringen in de EPC-score.

Waarom een warmtepomp?
Een warmtepomp werkt op elektriciteit en vermijdt daarmee het gebruik van fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie. Dit maakt het een veel milieuvriendelijkere optie. Daarnaast verbetert een warmtepomp de energieprestatie van een woning aanzienlijk, wat de EPC-score verhoogt en de verkoopwaarde van het vastgoed ten goede komt.
“Wie een fossiele verwarmingsinstallatie heeft die nog perfect werkt, hoeft deze niet meteen te vervangen,” zegt VEKA-woordvoerder Lotte Ringoot. “Maar is je gasketel aan vervanging toe, dan maak je een beslissing voor de komende twintig jaar. Een warmtepomp is een toekomstgerichte keuze.”

De kosten: vandaag en morgen
Op dit moment blijft een warmtepomp qua verbruik duurder dan een gasketel. Dit komt door de hoge elektriciteitsprijzen en de relatief lage gasprijzen. Maar de Vlaamse en Europese overheid werken aan maatregelen om dit te veranderen:

  • Lagere elektriciteitstaksen: Vlaanderen zal de komende jaren de taksen op elektriciteit verlagen en die op gas verhogen.
  • Europese koolstoftaks: Vanaf 2027 wordt een Europese koolstoftaks ingevoerd, wat fossiele brandstoffen duurder maakt.

“Wie nu investeert in een warmtepomp, kiest voor een systeem dat klaar is voor de toekomst,” zegt Nathalie Devriendt van ODE Vlaanderen, de sectorfederatie voor hernieuwbare energie."

Vastgoed en de warmtepomp
Woningen die nu al voorbereid zijn op duurzame verwarming, worden aantrekkelijker voor kopers en huurders. Daarnaast zorgt een betere EPC-score voor een hogere verkoopwaarde. Het loont dus om vastgoed ‘warmtepompklaar’ te maken, zodat eigenaars en investeerders profiteren van de voordelen op lange termijn.

Conclusie
De warmtepomp is de milieuvriendelijke verwarmingsoplossing van de toekomst. Met nieuwe maatregelen in zicht zal deze technologie niet alleen beter voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee worden.

Mocht u na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, contacteer dan ons dichtstbijzijnde kantoor, en wij helpen u graag verder! 

bron: CIB Vastgoedflitsen, "De warmtepomp: de milieuvriendelijkste, maar (nog) niet de goedkoopste", 22 november 2024

Gratis schatting