De Boer en Partners | Nieuws | Verlaging registratierech...

Verlaging registratierechten en versoepeling renovatieplicht: wijzigingen vanaf 2025 voor kopers en beroepsverkopers

Financieel
30 September 2024

Betaalbaar en kwaliteitsvol wonen blijft een van de topprioriteiten, zoals vermeld in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord. Bekijk hier welke maatregelen de regering neemt en wat dit betekent voor jouw plannen om een woning te kopen, te (ver)bouwen of te huren.

Kopen

De Vlaamse regering maakt het kopen van een woning goedkoper door de registratierechten te verlagen. "We moeten eigenaarschap koesteren en toegankelijk houden voor toekomstige generaties. Een eigen woning is een sterke verzekering tegen armoede", aldus het regeerakkoord.

Registratierechten dalen van 3% naar 2% 

Vanaf 1 januari 2025 worden de registratierechten voor wie een eigen en enige woning koopt verlaagd van 3% naar 2%. Hiervoor wordt gekeken naar de datum van het verlijden van de authentieke akte. Het verlaagde tarief geldt enkel voor wie de woning zelf gaat bewonen en er geen andere woningen op zijn of haar naam staan als volle eigenaar. Het is echter wel toegestaan om andere eigendommen te bezitten, zolang je niet de volle eigenaar bent van die woningen. Voor beroepsverkopers, zoals mensen die huizen opkopen, renoveren en weer doorverkopen, stijgen de registratierechten juist van 4% naar 6%.

Wat betekent dit financieel?

Als we uitgaan van de mediaanprijs voor een huis in Vlaanderen in 2023, namelijk 328.800 euro, zou je aan het nieuwe tarief van 2% slechts 6.576 euro aan registratierechten betalen. Dat is bijna 3.300 euro minder dan het huidige tarief van 3%.
Hoewel dit voordeliger lijkt, is het effect op de woningprijzen op lange termijn onzeker. Eerdere verlagingen van de registratierechten, zoals die van 6% naar 3%, zorgden ervoor dat de woningprijzen gemiddeld met 3% stegen, volgens de Nationale Bank.

Voordeliger lenen

De Vlaamse regering wil ook mensen met beperkte middelen ondersteunen bij het kopen van een woning. Daarom wordt extra geïnvesteerd in de Vlaamse woonwaarborg en de Vlaamse woonlening, waarmee je voordeliger kunt lenen dan bij een klassieke banklening. De rente op deze leningen wordt berekend op basis van je inkomen en gezinstoestand. Het is nog afwachten hoeveel extra budget de regering hier precies voor uittrekt.

(Ver)bouwen

Om tegemoet te komen aan de klimaatdoelstellingen, houdt de Vlaamse regering vast aan de renovatieplicht. Deze werd in 2023 ingevoerd voor wie een huis of appartement koopt met een EPC-label E of F. De koper moet binnen vijf jaar de woning naar minstens label D renoveren. Deze termijn wordt nu verlengd naar zes jaar.


Geen verdere verstrenging van de renovatieplicht

Aanvankelijk zouden de regels strenger worden in de komende jaren, met de verplichting om woningen tegen 2028 naar label C, tegen 2035 naar label B en tegen 2045 naar label A te renoveren. Dit verstrengingspad wordt echter volledig afgeschaft.
Sommige experts vrezen dat woningen hierdoor slechts oppervlakkig gerenoveerd zullen worden, waardoor ze op lange termijn minder energiezuinig zijn. Zij verwachten dat veel Vlamingen zich nu zullen beperken tot label D.

Stimulansen voor duurzaam verbouwen

De Vlaamse regering hoopt dat burgers gebruik blijven maken van bestaande steunmaatregelen zoals de Mijn VerbouwPremie en de Mijn VerbouwLening om verder te gaan dan de verplichte renovaties. Er wordt overwogen om de rente op dergelijke leningen voor de laagste inkomens zelfs volledig te laten wegvallen.
Daarnaast werkt de regering aan "collectieve renovatieprogramma’s", waarbij via groepsaankopen veel woningen in dezelfde buurt tegelijk gerenoveerd worden. De exacte invulling hiervan is nog niet duidelijk.

Taxshift voor energiezuinig (ver)bouwen 

Via een belastinghervorming wil de regering energiezuinig bouwen en renoveren verder stimuleren. Elektriciteit moet goedkoper worden, terwijl fossiele brandstoffen duurder zullen worden. Dit moet investeringen zoals de installatie van een warmtepomp aantrekkelijker maken.

Huren

Een kwart van de Vlamingen huurt een woning, vooral op de private huurmarkt. De Vlaamse regering wil dit aanbod van kwaliteitsvolle en betaalbare huurwoningen uitbreiden.

Geen huurindexatie zonder energierenovatie 

Vanaf 2028 mogen verhuurders de huurprijs niet meer indexeren als hun woning niet voldoet aan bepaalde EPC-eisen. Hiermee hoopt de regering verhuurders aan te moedigen om energiezuinig te renoveren.

Sociale woningen 

De Vlaamse regering investeert de komende jaren 6 miljard euro in sociale woningen. Of dit voldoende zal zijn om de wachtlijst van bijna 180.000 mensen in te korten, blijft afwachten. Het vereiste taalniveau Nederlands voor sociale huurders wordt verhoogd, en huurders met arbeidspotentieel moeten een werkbereidheidstoets doen bij de VDAB. Mensen die weigeren te werken, zullen na twee jaar een hogere huurprijs betalen.
Met deze hervormingen hoopt de Vlaamse regering eigenaarschap, energie-efficiëntie en betaalbare huisvesting in Vlaanderen te versterken.
 

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Contacteer dan uw dichtstbijzijnde kantoor, wij helpen u graag verder! 

Het regeerakkoord vindt u hier terug.

Gratis schatting