De Boer en Partners | Nieuws | Huurcontract opzeggen? Di...
Of je nu een woning koopt, verhuist of om een andere reden je huurwoning wilt verlaten, als huurder heb je rechten én plichten. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:
1. Opzeggingstermijn: drie maanden
Als huurder mag je een huurcontract altijd opzeggen, ongeacht of het om een kortlopend contract (minder dan drie jaar) of een standaardcontract (negen jaar) gaat. Je hoeft hierbij geen reden op te geven.
Belangrijk: De opzegtermijn is drie maanden. Deze begint te lopen vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin je de opzegging indient.
2. Opzeggingsvergoeding: hoeveel betaal je?
Naast de opzegtermijn moet je soms ook een opzeggingsvergoeding betalen. Dit bedrag hangt af van de duur van het huurcontract en het moment van opzegging.
Voor een contract van negen jaar:
- Tijdens het 1e jaar: 3 maanden huur.
- Tijdens het 2e jaar: 2 maanden huur.
- Tijdens het 3e jaar: 1 maand huur.
- Na het 3e jaar: geen vergoeding.
Voor een kortlopend contract (≤ 3 jaar):
- Tijdens het 1e jaar: 1,5 maand huur.
- Tijdens het 2e jaar: 1 maand huur.
- Tijdens het 3e jaar: 0,5 maand huur.
3. Wat gebeurt er bij (on)bewuste verlenging van een kortlopend contract?
Als een kortlopend contract (max. 3 jaar) niet expliciet wordt beëindigd of verlengd, bij ontstentenis van een tijdig gedane opzeg, van een geldige verlenging of indien de huurder in het goed blijft wonen zonder verzet van de verhuurder, wordt de huurovereenkomst geacht te zijn aangegaan voor een duur van negen jaar te rekenen vanaf de datum waarop de aanvankelijke huurovereenkomst van korte duur in werking is getreden, zelfs in de veronderstelling dat een nieuwe huurovereenkomst werd afgesloten. In dat geval blijven de huurprijs en de andere voorwaarden dezelfde als die bepaald waren in de aanvankelijke overeenkomst van korte duur.
4. Niet-geregistreerd huurcontract: een uitzondering
Een huurcontract moet door de verhuurder binnen twee maanden na ondertekening worden geregistreerd. Niet geregistreerd? Na de periode van 2 maanden, kan de huurder het contract op elk moment en zonder kosten beëindigen. De verhuurder loopt dus een groot risico. In dit geval zijn de opzegtermijnen en opzegvergoedingen die de huurder normaal aan de verhuurder verschuldigd is, niet van toepassing. De huurder brengt de verhuurder op de hoogte van de opzegging, die ingaat op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de opzegging werd gedaan.
Praktisch voorbeeld van een geregistreerd huurcontract van 9 jaar.
Je hebt een huurcontract van negen jaar met een maandelijkse huur van €900. Je zegt het contract op in de tiende maand van het eerste jaar.
- De opzegtermijn loopt van de elfde tot en met de dertiende maand.
- Omdat het contract binnen het tweede jaar wordt beëindigd, betaal je een opzeggingsvergoeding van 2 maanden huur (€1.800).
Ook verhuurders hebben specifieke rechten en plichten bij het opzeggen van een huurcontract. Deze verschillen afhankelijk van de duur van het contract en het type opzegging.
1. Opzegging door de verhuurder
De verhuurder heeft beperkte mogelijkheden om een huurcontract op te zeggen. De regels verschillen afhankelijk van de duur van het contract:
Voor langlopende contracten (9 jaar of langer):
- Opzegging voor eigen gebruik: De verhuurder kan het contract op elk moment opzeggen met een opzegtermijn van zes maanden als hij zelf of een familielid in de woning wil wonen. Bij contracten gesloten na 1 januari 2019 geldt deze mogelijkheid pas vanaf het derde huurjaar.
- De verhuurder moet bewijzen dat hij of een familielid de woning zal betrekken en daar minimaal twee jaar zal wonen.
- Bij niet-naleving riskeert de verhuurder een schadevergoeding van 18 maanden huur.
Opzegging voor verbouwingswerken:
- De verhuurder mag de huurovereenkomst opzeggen voor grondige verbouwingswerken die bewoning tijdelijk onmogelijk maken.
- Bij contracten gesloten na 1 januari 2019 kan dit vanaf het derde huurjaar, met een opzegtermijn van zes maanden.
- Een bewijs van de geplande werken (zoals een bouwvergunning) moet bij de opzegging worden toegevoegd.
Opzegging zonder motief:
- Aan het einde van elke driejarige huurperiode kan de verhuurder het contract opzeggen zonder specifieke reden. Hierbij moet hij een schadevergoeding betalen:
- 9 maanden huur bij opzeg aan het einde van het 3e jaar.
- 6 maanden huur bij opzeg aan het einde van het 6e jaar.
- Geen vergoeding vanaf de derde driejarige periode.
Voor kortlopende contracten (≤ 3 jaar):
De verhuurder heeft geen wettelijke mogelijkheid om het contract vroegtijdig te beëindigen, tenzij dit gebeurt in onderling overleg.
2. Vrijgave van de huurwaarborg
De verhuurder moet aan het einde van de huurperiode de huurwaarborg en bijbehorende interesten terugbetalen, tenzij er schade of huurachterstal is. Een borgstelling loopt automatisch af. De financiële instelling mag de waarborg alleen met een schriftelijk bewijs terugstorten.
Belangrijke aandachtspunten:
- Als de verhuurder de huurwaarborg cash bijhoudt of op een eigen rekening heeft staan, moet hij niet alleen de huurwaarborg teruggeven, maar ook interesten.
Wij helpen u graag verder
Heeft u vragen over het opzeggen van een huurcontract of twijfelt u over uw rechten en plichten als (ver)huurder? Neem dan contact op met het dichtsbijzijnde kantoor, wij staan voor u klaar met professioneel advies. Samen zorgen we ervoor dat u met kennis van zaken de juiste keuzes maakt.
bronnen:
- vlaanderen.be
- CIB vastgoedflitsen 1980. " Huurcontract opzeggen? Hierop moet je letten", 26 september 2024
![Gratis schatting](/uploads/images/cta/hmodh.png)
Wij schatten de waarde van uw eigendom
Bent u geïnspireerd door onze unieke manier van werken? Benieuwd naar de waarde van uw eigendom? Of heeft u plannen om nu, of in de nabije toekomst uw eigendom te verkopen?
Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende schatting aan.